Luther med pandekager

Reformationsjubilæet 2017

Luther med pandekager

Helligåndshuset søndag den 1. oktober kl.14

Fire erfarne historiefortællere fra Randers disker op med en ret af originale og muntre fortællinger om Martin Luther og hans tid. Hertil serveres pandekager, som Luthers kone og enehersker i hjemmet Katharina von Bora lavede dem.

Fortællerne er: Ann-Louise Lauridsen, Aase Klith, Vibeke Svejstrup og Henrik Kjærgaard-Jensen

Læs mere nedenfor!

 

Opskriften på pandekager med øl, honning og bær

50 g smør

2 æg

1 1/4 dl vand

1 1/4 dl øl

125 f boghvedemel eller rugmel

½ tsk salt

Tilbehør: Flydende honning og friske bær, æbler eller pærer.

 

Smelt smørret i en lille gryde. Fjern gryden fra varmen og hæld vand og øl i. Pisk æggene sammen og hoæld smørvandet i. Pisk mel og salt i under omrøring. Lad dejen køle 30 minutter i køleskab. Varm smør på en pande. Steg små pandekager. Server pandekagerne med honning og bær.

(fra Jacob Ørsted, Godbidder. Eksistensen 2016)

LUTHER MED PANDEKAGER I HELLIGÅNDSHUSET

Søndag 1. 0ktober kl.14

På Luthers tid levede Till Uglspil, eller i hvert fald hans historier. Man er stadig ikke sikker på, om han virkelig har eksisteret. Han var en fræk, plat og skamløs skælm, der drev gæk med høj som lav. Præster og herremænd, håndværkere og lærde fik hans narrestreger at føle. Han levede af sine frækheder og væddemål og måtte ofte flygte fra sted til sted. Han var på bondeoprørernes side og havde dermed et modsætningsforhold til Martin Luther, hvilket dog ikke afholdt Luther fra at anbefale Uglspils historier som tankeadspreder i sine Bordsamtaler. Luthers gode ven og kollega Melanchton gik skridtet videre og satte sine elever til at digte latinske vers efter Uglspil-historierne.

Historierne om Uglspil er mange og er siden dengang på grund af sin almengyldighed blevet en vigtig del af den europæiske fortælletradition. De blev udgivet i utallige folkeudgaver dengang som nu.

I vores forestilling ”Luther med pandekager” optræder Uglspil som gennemgående figur. Han binder historierne sammen, henvender sig til og drager publikum ind, strør gavmildt om sig med anekdoter om præster, korruption og aflad. Han fortæller hvornår pandekagerne, som Katharina von Bora lavede dem, er færdige og kan indtages af publikum. Han introducerer de øvrige fortællere og deres længere historier om Skærsilden, om afladshandlen og om Luther og Katharina og livet i deres hjem og sørger for en smidig afvikling og lidt tumult og anarki, hvis det skønnes passende. Fortællerne vil skabe en ramme og stemning, der tager publikum med tilbage til reformationstiden. Den tid var trods alt og i høj grad befolket med levende mennesker, der spiste og drak og elskede, diskuterede og nogle bad i fromhed.

Da der er risiko for en munter eftermiddag ser vi gerne, at større børn med deres forældre eller bedsteforældre får del i løjerne. Fortællingerne er egentlig tænkt for voksne, men så er der jo alt det der med pandekager og søndag eftermiddag, så det tænker vi kunne være en god idé.

Det hele varer ca. halvanden time, og fortællerne er: Ann-Louise Lauridsen, Aase Klith, Vibeke Svejstrup og Henrik Kjærgaard-Jensen. Kirsten Ohmand Jensen laver pandekagerne.

DER ER GRATIS ADGANG.