Luther Suite

Reformationsjubilæet 2017

Reformationsugens åbningskoncert:

 

Luther Suite

 

En unik sammensmeltning af den lutherske samletradition og moderne, nordisk jazz.

 

i Sankt Peders Kirke, Randers

1.oktober 2017 kl. 19.30

Concert Clemens

 

Medvirkende:

Vokalgruppen Concert Clemens

Marilyn Mazur: percussion

Jakob Buchanan: flygelhorn

Michael Bladt: saxofoner

Mads Wadmann: keyboards

Carsten Seyer-Hansen: dirigent

 

Entré: 100 kr.

Carsten Seyer-Hansen

 

 

I foråret 2011 indledte Århus Domkirkes Kantori og domkantor Carsten Seyer-Hansen et samarbejde med organist og jazzpianist Mads Wadmann samt tre af Danmarks mest interessante jazzmusikere: Marilyn Mazur (percussion), Jacob Buchanan (flygelhorn) og Michael Bladt (saxofoner). Idéen var at lade et klassisk elitekor mødes med musikere fra den moderne, nordiske jazzverden omkring et udvalg af kernesalmer fra Den Danske Salmebog. Ikke for at skabe en ”jazzificering” af salmerne, men for at udforske stoffet i en legende, improvisatorisk tilgang med stor respekt for melodiernes oprindelse og iboende kvaliteter.

Resultatet blev i første omgang CD’en Salmesuite (LongLife Records LLR 1203), som er indspillet i Skt. Lukas Kirke i Aarhus i juni 2011. CD’en blev meget rost af diverse anmeldere; bl.a. udnævnte Kristeligt Dagblads Peter Dürrfeld den i 2012 til én af årets 5 bedste klassiske albums internationalt. Han skrev bl.a:

Syv udvalgte salmer er på denne meget originale cd smedet sammen til en suite, og resultatet er sfærisk i sin karakter […] Variationerne er mange og smagfuldt udført, præget af god balance mellem fantasi og kunstnerisk mådehold. En cd, der i mere end én forstand giver god mening.

 

 

 

I marts 2015 blev Salmesuite med stor succes opført ved den prestigefyldte Oslo Internationale Kirkemusikfestival, denne gang med Carsten Seyer-Hansens elite-ensemble Concert Clemens som kor. Umiddelbart efter blev kor og musikere gen-inviteret til at uropføre værket Luther Suite (som allerede på dét tidspunkt var i støbeskeen) ved samme festival i foråret 2017.

Michael Bladt

 

Luther Suite bygger grundlæggende på samme kunstneriske idé som Salmesuite, men denne gang genfortolkes specifikt den musikalske arv fra reformationen: Vor Gud, han er så fast en borg, Af dybsens nød, Nu fryde sig hver kristen mand og flere andre af reformationens store salmer indgår - dels i de oprindelige korarrangementer, dels i helt nye og fantasifulde gevandter. I værket nærmer vi os således Luthers salmer både ”forfra og bagfra”: fra vor tids perspektiv (jazzimprovisationen og den moderne ”sound”) og fra renæssancens eget perspektiv.

Mads Wadmann
Marilyn Mazur

Marilyn Mazur, percussionist og komponist, er én af Danmarks absolut største internationale jazz-stjerner. Bl.a. kendt for sit samarbejde med legenden Miles Davis i slut-firserne og med den norske saxofonist Jan Garbarek fra 1990 og frem til i dag. Har udgivet talrige CD’er i eget navn, bl.a. på det prestigefyldte tyske pladeselskab ECM.

Jakob Buchanan

 

 

Jakob Buchanan er en prisbelønnet komponist og trompetist, født i 1968 i Viby i Danmark . Han er solist- uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor han nu underviser. Buchanan har komponeret musik til flere ensembler, og har bidraget til en lang række publikationer, både med andre og under eget navn. I 2016 blev han den store vinder ved Danish Music Awards Jazz, hvor han vandt både i kategorien ’Årets danske jazzudgivelse’ og ’Årets danske komponist’ for sin udgivelse ’Buchanan Requiem’.

Michael Bladt er diplomuddannet saxofonist fra Det Jyske Musikkonservatorium, rytmisk linje. Han har siden 1997 været ansat som 1. tenor i Klüvers Big Band, nu Aarhus Jazz Orchestra. Derudover har han gennem årene spillet og indspillet med et utal af bands og solister som: Radioens Big Band, DR Underholdningsorkesteret, The Orchestra, Jørgen Emborg, John Scofield, Kurt Elling, Lukas Graham og Poul Krebs m.fl. Han har desuden udgivet tre CD’er i eget navn.

Mads Wadmann er uddannet i musikvidenskab og filosofi ved Aarhus Universitet, samt som organist ved Vestervig Kirkemusikskole. Til daglig er han ansat som fuldtids organist og korleder ved Sct. Clemens Kirke i Randers, og er desuden særdeles aktiv som jazzpianist i forskellige sammenhænge.

Vokalgruppen Concert Clemens er et ambitiøst klassisk vokalensemble med hjemsted i Aarhus. Ensemblet blev stiftet i 1997 af dets nuværende dirigent, Carsten Seyer-Hansen, og består af 16 rutinerede sangere fra det århusianske kormiljø. Ensemblet stræber efter at fremføre klassisk vokalmusik på højeste tekniske og musikalske niveau, såvel i Danmark som ved store musikfestivaler, konkurrencer og koncerter på den internationale scene. De har udgivet flere CD’er og vundet adskillige priser og fremstår i dag som ét af Danmarks førende kammerkor.

Carsten Seyer-Hansen har undervist i kordirektion ved det Det Jyske Musikkonservatorium siden 1998 og blev i 2003 ansat som kantor ved Århus Domkirke. Seyer-Hansens primære virke ligger indenfor vokalmusikken, og han er fast dirigent for vokalgruppen Concert Clemens, Skt. Clemens Kantori og Skt. Clemens Drengekor. Han arbejder også regelmæssigt med en lang række instrumentale ensembler og orkestre, for eksempel Aarhus Bach-Orkester, Aarhus Jazz Orchestra, Ensemble MidtVest, Ensemble 2000, Aalborg Symfoniorkester og Aarhus Strygerensemble.

 

Entré: 100 kr.

Billetforsalg: Randers Bibliotek fra 15/8

(i skranken eller via bibliotekets hjemmeside under linket "Det Sker").