Det sker i Sct. Mortens

Reformationsjubilæet 2017

Det sker i Sct. Mortens kirke

Tirsdag d. 3. oktober kl. 19.30

Johann Sebastian Bachs Clavierübung III

med organisten Lars Sømod,

Vor Frelsers Kirke, København

Lars Sømod

 

Clavierübung Dritter Theil

Clavierübung III fra 1739, anses for at være Bachs mest betydningsfulde og omfattende arbejde for orgel, og indeholder nogle af hans mest komplekse og teknisk krævende kompositioner for instrumentet. Det består af det majestætiske Præludium og Fuga i Es-dur, som indledning og afslutning, 21 koralbearbejdelser – 10 store for orgel med pedal og 11 mindre for manualer alene – samt 4 duetter, altså sammenlagt 27 satser. Til sammen indebærer det en storladen musikalsk udlægning af de kristne trossandheder som Martin Luther systematiserede dem, centreret omkring hans reformerede gudstjenesteordning med Kyrie og Gloria samt de 6 forskellige hovedstykker fra Luthers lille Katekismus.

En mester i alle stilarter

Samtidig med at Bach i sin musik kommer med dybtgående musikalske kommentarer omkring Luthers lære er Clavierübung III også en slags kompendium for den protestantiske orgelmusiks udvikling fra satser inspireret af Samuel Scheidts Tabulatura Nova helt tilbage fra 1624 til, for sin tid, moderne, rokokoinspirerede satser.

I de satser som bygger på koraler baseret på gamle gregorianske hymner anvender han stilen i den gamle klassiske vokalpolyfoni, Stile antico, noget som også er fremtrædende i den første del af den tredelte slutfuga.

Talsymbolik

At samlingen er sprængfyldt med symbolske detaljer er der ingen tvivl om. Tallet 3 som et symbol for Treenigheden går igennem hele tiden. Der er tre typer af former – Præludium og fuga, orgelkoral og duet (eller invention). Der findes tre satser med pedal og tre satser uden (som går i 3/4, 6/8 og 9/8-takt) over Kyriedelen af messen, ligesom der er tre udsættelser af Gloriasalmen Aleneste Gud i Himmerig, alle trestemmige og toneartsmæssigt opbygget i indenfor tertsafstand. Der findes tre hovedafsnit i Præludiet og tre dele i fugaen. Disse satser går endvidere i Es-dur med tre b-fortegn. Der er sammenlagt 27 satser i samlingen hvilket giver 3x3x3 …etc.

 

 

Onsdag d. 4. oktober kl. 19.30

Alternatim Luther / Præstholm

Nyskrevet kor- og orgelmusik af Christian Præstholm over Luthers salmer

Med Sct. Mortens Vokalensemble og Sct. Peders Koncertkor under ledelse af Brian Stenger Poulsen, og med Christian Præstholm ved orglet

(fri entré)

Et arbejdslegat fra Dansk Komponistforening har givet organist og komponist Christian Præstholm mulighed for at komponere ny kor- og orgelmusik over Luthers gamle protestantiske koraler, der skal fremføres efter såkaldt alternatim praksis. I flere århundreder efter Luther eksisterede den liturgiske praksis, der bestod i at lade salmerne fremføre vekselvis af to eller flere musikalske kræfter – menighedssang, flerstemmigt kor eller orgel. Denne såkaldte alternatim praksis er gået af brug i dag, men genoplives ved koncerten, ført op i et mere nutidigt tonesprog.

Koncerten opføres i 20 kirker over hele landet i efteråret 2017, bl.a. i domkirkerne i Viborg, Aalborg, Odense, Helsingør og Haderslev. Alle koncerter med de stedlige kantorier/vokalensembler og Christian Præstholm ved orglet.

 

 

 

 

Lørdag d.7.oktober

Orgelsafari

 

Tag med på orgelsafari til 5 kirker i Randers hvor kirkernes organister vil fortælle om de meget forskellige instrumenter og spille musik over Luthers koralmelodier. Der bliver bl.a. lejlighed til at høre hvordan det samme stykke musik kan lyde når forskellige musikere spiller det på forskellige instrumenter.

Safarien starter i Sct. Mortens Kirke kl.12, og safaribussen kører dernæst til Enghøj Kirke, til Johanneskirken, hvor der er indlagt kaffe- og kagepause, og til Hornbæk kirke, inden den stopper i Sct. Peders Kirke. Arrangementet slutter kl. 16.30.

Der er et begrænset antal pladser i bussen, så tilmelding er nødvendig.

Tilmelding før 1.oktober til Hanne Lund Nielsen på mail organist@andreaskirke.dk

 

 

Søndag d.8.oktober kl.10. 00

Kantategudstjeneste

Johann Sebastians Kantate 79, Gott der Herr ist Sonn und Schild – skrevet til opførelse på Reformationsdagen 31.oktober 1725 – opføres af Randers Kammerorkester, solister, Sct. Mortens Vokalensemble og Sct. Peders Koncertkor under ledelse af David Riddell.

(fri entré)

Randers Kammerorkeste