Luther Øl

Reformationsjubilæet 2017

Luther Øl

Udvalget for Reformationsfejringen 2017 forsøger på alle måder at gøre reformationsjubilæet kendt. Et af tiltagene har været et samarbejde med Randers Bryghus om at producere en Luther Øl. Den blev præsenteret fredag den 5. maj på Randers Bryghus. Formanden for udvalget holdt tale og sagde mange tak til Randers Bryghus for samarbejdet og til Peter Hjort, som har udsmykket etiketten.

Her er et par billeder fra dagen:

Om indholdet i flasken, som Buur Øl, fortæller Randers Bryghus:

Er Randers’ egen særkende, som kan dateres helt tilbage til middelalderens krostuer. Opskrifterne har gennem tiden været mange men denne version er en sødmefyldt Bock, med masser af krydderi og karakter. Øllen har en fedmefyldt sødme, der holdes i balance af en liflig frisk humle som prikker på tunge og let tør i eftersmagen. En meget kompleks øloplevelse, der er rigtig spændende både sammen med mad og som en nyde øl.

 

Når øllen skænkes i et glas har den et flot men kort gyldenbrunt skum samt en duft af maltsødme, krydderi og kandis.

 

Randers Bryghus Buur Øl er brygget specielt til Randers Ældre Kjøbmands Liiglaug, som ifølge de ældste kilder kan dateres til 1. august 1417. Om Laugsdrik står der skrevet: ”Ligeledes skal Laugsdrik holdes Guds Legems Dag (dvs. anden Torsdag efter Pinse), og Fastelavn, og den, der ikke deltager i Laugsdrikken, skal bøde en halv Tønde Øl – Burøl – hvis ikke han har lovligt forfald.”

 

Dejlig ravfarvet bock øl brygget med en mængde specialmalte og humlet med tysk Hallertauer Hersbrucker humle. Gæret på tysk bock gær ved lav temperatur. Afdæmpet humle bitterhed og nogen restsødme. En let drikkelig bock.

 

Bør nydes til kraftfulde kødretter gerne røget kød, rødt eller vildt, så som lamme culotte, dyrekølle, vildsvinekam, krydret med enebær, tyttebær, salvie eller andre gamle nordiske krydderier. Kan også nydes til et veldækket dansk frokostbord. God fornøjelse!

 

6,1 procent så en flaske svarer til 2 genstande.

 

Udvalgets tanke med at fremstille en Luther Øl er også, at det vil være en oplagt gaveide for alle menighedsråd og andre, som vil give en særegen gave i Luther året. De vil kunne leveres i en gaveæske som den, der er afbiledet ovenfor, eller i kasser med 12 stk.

De kan bestilles hos Lisbeth Damgren eller hos Preben Larsen